روغن dop ویژگی های آن و تاثیر آن در صنعت گرانول
افزودن روغن dop به گرانول
یکی از بهترین راه های برای بازیافت و استفاده مجدد از تولیدات PVC ، تبدیل آن ها به گرانول است. گرانول، شکل خاصی از پلیمر است که به شکل دانه های ریز تولید می شود و کاربردها و مصارف گوناگونی دارد. در فرایند تبدیل پی وی سی به گرانول، افزودنی های مختلفی به آن اضافه می شود. هدف از این کار بالا بردن مقاومت و داشتن رنگ و شکل بهتر در محصول نهایی است. یکی از مهم ترین افزودنی هایی که به ترکیبات گرانول افزوده می شود، روغن دی او پی یا dop است.
از میان افزودنی های مختلفی که برای مصارف گوناگون و تولید محصولات مختلف به پلیمر افزوده می شود، روغن dop یکی از مهم ترین افزودنی هاست. این روغن که یک نوع نرم کننده به شمار می آید، برای افزایش انعطاف و در عین حال مقاومت گرانول و نرم کردن آن استفاده می شود. در ادامه این صفحه این روغن را بیشتر معرفی می کنیم. هم چنین به نقش و تاثیر آن در صنعت گرانول می پردازیم.
افزودن روغن dop به گرانول
معرفی روغن dop
روغن دی او پی (dop) یا دی اوکتیل فتالات (dioctyl phthalate) که از گروه فتالات هاست، از مهم ترین نرم کننده هایی است که در صنعت خرید و فروش گرانول به کار می رود. این روغن صنعتی با نام های آب روغن و روغن کمکی dop نیز شناخته می شود. افزودن این روغن به گرانول موجب انعطاف و شکل پذیری آن می شود. لازم به ذکر است این روغن در فرآیند ذوب به گرانول افزوده می گردد.
روغن dop یکی از پرکاربردترین مواد در صنعت پلاستیک و گرانول سازی است. این روغن به صورت سالانه میلیون ها تن استفاده می شود. از کاربرد های مهم روغن دی او پی می توان به تولید چرم مصنوعی، کفش، ساخت رنگ، تولید شلنگ و کابل های برق و… اشاره کرد.
ویژگی های این روغن
روغن dop ویژگی های مختلفی دارد که موجب استقبال تولیدکنندگان و گسترش موارد مصرف آن می شود. از جمله ویژگی های آن عبارتند از:
نامحلول بودن در آب:
یکی از ویژگی های روغن دی او پی، این است که در آب حل نمی شود. بسته به کاربرد گرانول تولید شده با این روغن، این ویژگی می تواند هم خوب باشد و هم بد. اما اینکه این روغن آب را به صورت شیمیایی آلوده نمی کند و زمینه ساز مسمومیت نمی شود یک مزیت به حساب می آید. گذشته از آن با توجه به کاربرد زیاد این روغن برای تولید گرانول های مورد استفاده در شلنگ سازی و کابل سازی، حل نشدن در آب هم یک مزیت است و هم یک ضرورت.
رنگ روشن:
یکی دیگر از مزایای روغن dop رنگ روشن آن است. رنگ روشن باعث می شود تا بافت گرانول نرم و انعطاف پذیر شود و شکل پذیری مناسبی بیابد، بدون آن که رنگ محصول عوض شود. بسیاری از افزودنی های مورد استفاده در صنعت گرانول دارای رنگ هستند و همین یک اثر منفی در رنگ پذیری نهایی محصول تولید شده خواهد داشت.
ویژگی های روغن داپ
بدون بو:
یکی از معضلات در صنعت گرانول و به طور کلی پتروشیمی، بوی بد و نامطبوع افزودنی ها و مواد مورد استفاده است. خوشبختانه این روغن فاقد بو است و به همین دلیل محدودیتی از این نظر در استفاده از آن وجود ندارد.
حل شدن در روغن های معدنی:
روغن dop در روغن های معدنی حل می شود. با توجه به استفاده از انواعی از این روغن ها در فرایند تولید گرانول، امکان حل شدن روغن دی او پی یک مزیت است؛ چرا که در ترکیب با سایر روغن ها مشکلی ایجاد نمی کند.
تاثیر روغن dop در صنعت گرانول
تاثیر روغن dop در صنعت گرانول، افزایش انعطاف پذیری و شکل پذیری و نرمی محصول است. این روغن که یکی از بهترین روان کننده ها به شمار می آید، در تغییر ساختار گرانول نقش دارد. از روغن مذکور هم در فرایند تولید گرانول های مواد اول و هم در تولید گرانول های بازیافتی استفاده می شود. گرانول هایی که به آن ها روغن dop افزوده شده است، انعطاف پذیری بالایی دارند و بهتر شکل می پذیرند.
یکی از بزرگترین محدودیت های پی وی سی، انعطاف پذیری و نرمی پایین آن است. به همین دلیل موارد استفاده از پی وی سی محدود می شود چرا که در تولید محصولاتی که باید نرم و منعطف باشند نمی توان از آن استفاده کرد. برای رفع این مشکل در حین تبدیل PVC به گرانول، از روغن دی او پی استفاده می شود. این روغن که انعطاف پذیری گرانول را به شکل چشمگیری افزایش می دهد، با بافت و ساختار گرانول پی وی سی سازگار و هماهنگ است. هم چنین، «نرخ مهاجرت» آن پایین است. به این معنی که به راحتی از بافت PVC جدا نمی شود.
به طور خلاصه تاثیر روغن dop در صنعت گرانول را می توان در موارد زیر جمع بندی کرد:
روغن dop از سختی و شکنندگی اولیه PVC کاسته و انعطاف پذیری و شکل پذیری محصول را افزایش می دهد. بدون آن که در استحکام و انسجام محصول اثر منفی بگذارد.
روغن dop موجب کاهش پیدا کردن دمای ماده مذاب به حدی کمتر از دمای تخریب می گردد. به همین دلیل، این افزودنی در حفاظت و پیشگیری از تخریب بافت گرانول نقش مهمی ایفا می کند.
با افزودن این روغن چگالی ماده مذاب کاهش می یابد. کاهش چگالی منجر به یکنواخت شدن ماده مذاب می شود که نتیجه نهایی آن، تولید محصولی با یکنواختی بالاست.
کاربردهای مختلف روغن dop
کاربردهای مختلف روغن dop
از جمله کاربردهای برجسته و مهم روغن dop می توان موارد زیر را نام برد:
تولید کفش: کفش و مخصوصا کفی کفش باید از نرمی و انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشند. یکی از کاربرد های روغن dop در تولید کفی ها و بخش های نرم کفش است.
تولید شلنگ: شلنگ ها باید هم انعطاف پذیر بوده و هم استحکام بالایی داشته باشند تا به راحتی مورد استفاده قرار گرفته و جمع شوند. یکی از موارد استفاده از روغن دی او پی تولید شلنگ است.
تولید کابل های برق: گرانول دارای روغن دی او پی علاوه بر داشتن انعطاف پذیری و قابلیت بالای حلقه شدن، تحمل بالایی در برابر فشار و گرما و سرما دارد. به همین جهت در تولید کابل برق مورد استفاده قرار می گیرد.
جمع بندی
یکی از افزودنی هایی که به گرانول افزوده می شود و کیفیت و قابلیت کاربرد آن را بیشتر می کند، روغن dop است. این روغن ضمن حفظ استحکام گرانول، انعطاف پذیری و نرمی آن را بالاتر می برد. مزایای گوناگون این روغن موجب استفاده بسایر گسترده آن در صنعت تولید گرانول شده است. از گرانول دارای روغن dop در تولید شلنگ، کابل برق، کفش و… استفاده می شود.